Düğün bütçesinin çıkarılması, düğün hazırlıklarındaki ilk ve en önemli adımdır. Daha önce hiç düğün yapmamış, hayatında bir ilki yaşayacak bu kişilerin yardıma ihtiyacı olabilir. Düğün bütçesi nasıl hazırlanır konusunda tüm soru işaretlerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ayrıca "Düğün Masraflarından Tasarruf Etmenin 10 Yolu" yazımızı okuyarak, düğün masraflarından tasarruf yolları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Evlilik tarihini aldıktan hemen sonra bütçe planlaması yapılmalıdır. Düğün bütçeleri söz konusu olduğunda, sadece düğün günü değil, nişan hazırlıkları, kına geceleri ve balayı da düşünülmelidir. Baştan tüm detayları yazmak ve kademeli olarak yapılacak tüm masrafları listelemek size avantaj sağlayacaktır. Yeni evlenecek olan çiftler, bütçe planlaması konusunda aile büyüklerinden fikir alabilirler.
Gelinliği erkek tarafı, damatlığı ise kız tarafının alması gerekmektedir. Ancak bazı bölgelerde, akrabalar dahil tüm kıyafet masrafları erkek tarafından karşılanmaktadır. Eğer düğün yemekli olarak tercih edilecekse, düğün yemeği masraflarını da erkek tarafı karşılamalıdır.
Eğer satın almayı düşünüyorsanız, düğünden birkaç yıl önce bile aramaya başlayabilirsiniz. Ancak kiralık ev arıyorsanız, düğünden 2 veya 3 ay önceden kiralamanız ideal olacaktır.
Yeni evlilerin yaşayacağı evdeki yatak odası ve misafir odası masrafları erkek tarafından, mutfak eşyaları ve salon masrafları da kız tarafından karşılanır. Bazı bölgelerde yatak odası ve mutfak eşyaları kız tarafından, oturma odası ve misafir odası erkek tarafından karşılanır.
Detayları dikkatlice hesaplamalı, bütçenizi kontrol etmeli ve doğru planlamalısınız. Daha düşük bütçeli bir düğün yapmayı planlıyorsanız, ailenizle bir araya gelip davetli listenizi kontrol etmenizi öneririz. Uzak akraba veya ortak olmayan arkadaşlarınızı ortadan kaldırarak misafir sayısını azaltabilirsiniz. Kışın yapılan düğünler, yazın yapılan düğünlere göre çok daha ucuza mal oluyor. Otel düğünleri, plaj veya kır düğünlerinden daha pahalı olabilir. Ayrıca doğa ile iç içe güzel manzarası, romantik dekorasyonu ve tatlı müziği olan mekanlar tüm misafirler üzerinde derin bir izlenim bırakacaktır.
Düğün törenlerinin en duygusal kısmı olarak nitelendirilebilecek bu aşamada gelin, babasının koluna girerek vedaya hazırlanır. Baba, kızını damada teslim eder. Düğün sırasında anne babalar, misafirleri karşılama, düğün sırasında misafirlere bakma, düğünden sonra vedalaşma gibi görevleri üstlenir.
Kiralık ev seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunmaktadır. Kiralanacak dairenin güvenliğinden emin olun. Balkon ve pencerelerde korkuluklar, daire girişlerinde güvenlik kameraları olduğundan emin olun. Daire fiyatları ve genel giderler hakkında bilgi almayı da asla unutmayınız.