Kına Gecesi Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey

5 Dakika 22 Saniye dakika okuma süresi
Gelinin kına gecesinde elinde mumlar tutan bir kadın bulunuyor. Etrafındaki insanlar ellerinde bulunan yakılmış mumlar ile yürüyor.

Kına gecesi, kız tarafının düzenlediği bir eğlence olarak bilinmektedir. Kına gecelerinde uygulanan adetler ve uygulamalar yöresel olarak değişmektedir. Çoğunlukla bekârlığa veda partisi tadında yapılan kına gecesi, geleneklerin ve modernliğin harmanlanmış bir halidir. Kına gecesi hakkında merak ettiğiniz tüm ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kına Gecesine Kimler Katılır?

Kına gecesine gelin ve damadın yakın akrabaları ve arkadaşları katılır.

Kına Elbisesi Nasıl Seçilir?

Gösterişli bir kına kıyafeti giymek isteyen gelin adayları, daha çok işlemeli, nakışlı ve kabarık kesimli, bindallı ve kaftan modelleri tercih ederken, minimalist gelinler de zarif kına elbiseleri arasından seçim yapabilirler. Eğer gösterişli bir kıyafet giyecekseniz, kına tacını daha sade tutarak, kıyafetinizle tamamlamanızı öneririz.

Kına Gecesinde Ne Giyilir?

Yakın plan çekimde, kadının üzerinde işlemeli siyah bir kaftan bulunuyor, kadın sandalyede bacak bacak üzerinde atmış şekilde oturuyor.

Eğlenceye katılan kadınlar, gecenin ruhuna uygun olarak giyinmeliler. Gelinin yakın kız arkadaşları, nedime elbiseleri giyebilirler. Gelinin annesi ve kayınvalidesinin de en az gelin kadar şık olması gerekmektedir.

Kına Gecesinde Gelinin Avucuna Neden Altın Koyulur?

Kına gecesinde gelinin avcuna kına yakan kişi “Gelin avcunu açmıyor” derse, kayınvalidenin gelinin avcuna kına hediyesi olarak altın koyması gerekir. Damadın avcuna altın koyulmaz. Kına tepsisinin içine de bozuk para ya da küçük bir altın koyulur ve o kına tepsisinden rastgele misafirlere dağıtılır. Altın ya da bozuk para kime denk gelirse, onun kısmetinin açılacağına ve hayatının bereketleneceğine inanılır.

Geline Kınayı Kim Yakar?

Yakın plan çekimde gelin sandalye üzerinde elleri açık bir şekilde oturuyor. Başka bir kadın, gelinin ellerine kına yakıyor.

Kınanın şans getirdiğine, kına yakılan gelin ve damadın mutlu bir evlilikleri olacağına inanılır. Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan, acı görmemiş bir kadın tarafından yakılması adettendir. Böylece kınayı yakan kişinin mutluluğu ve şansının gelin adayına geçtiğine inanılır.

Geline Kına Nasıl Yakılır?

Yakın plan çekimde eline kına yakılan gelin, elleri açık bir şekilde bekliyor.

Anne babası sağ, mutlu evliliği olan bir aile büyüğü kınayı karıştırdıktan sonra gelin bir sandalyeye oturtulur. Eline mumlar verilen kadınlar, gelinin etrafında dönmeye ve türküler söylemeye başlarlar. Gelinin sağ eline kına yakılır ve bir tülbent ya da mendille sarılıp eldiven takılır. Bazı yörelerde gelinin avuç içleri, ayak parmakları ve ensesine de kına yakılır. Ne kadar uzun süre kınayı yıkamadan tutarsanız, kınanın rengi o kadar koyu olacaktır.

Neden Kına Yakılır?

Kına, askere gidecek gence ya da evlenecek gelin adayına uğurlu gelmesi için yakılır. Kına gecelerinde gelin adayının ellerine yakılan kına ile evliliğinin korunup kutsanması amaçlanır.

Kına Gecesi Ne Zaman Yapılır?

Yöreden yöreye çok farklılık gösterse bile, geleneksel kına gecesi düğünden hemen bir gün öncesi yatsı ezanı sonrasında gelinin baba evinde yapılmaktadır.

Kına Gecesi Malzemeleri Nelerdir?

Yakın plan çekimde kadın, koyu renk arka plan üzerinde yanan yuvarlak mumlardan birini tutuyor. Masanın üzerinde sıralı olarak dizilmiş yanan yuvarlak  mumlar bulunuyor.

· Kına

· Kına Kesesi

· Kına Kutusu

· Kına Örtüsü ya da Kına Duvağı

· Kına Tası

· Kına Tepsisi

· Kına Sepeti

· Kına Mumu

· Kına Eldiveni

· Kına El Gülü

· Kına El Mumu

· Kına Hediyelikleri

Kına Gecesi Hediyelikleri Nelerdir?

Kına gecesinde gelen misafirlere ne hediye edeceğinizi bilemiyorsanız hemen listemize göz atmalısınız:

· Harfli Kına Aynası

· İsimli Kına Aynası

· Kına Kesesi

· Kına Şekeri

· Kına Çerez Kesesi

· Kına Yelpazesi

· Taş Kına Magnetleri

· Şişe Kına Hediyesi

· Kına Sabunu

Kına Gecesi Adetleri Nelerdir?

Kına gecesi adetleri yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak düğünden hemen bir gün önce düzenlenen bu gece ya kız evinde ya da kız tarafının ayarladığı bir yerde yapılır. Ancak yakılacak kına, damat evi tarafından alınır. Kına gecelerine özel gelin adaylarının kıyafet ve aksesuarları vardır. Buna bağlı olarak da davetlilere de yeniş, kına, şeker gibi özel hediyeler dağıtılır. Kına öncesinde gelinin başına allı pullu al bir duvak örtülür. Gelin adayının arkadaşları ya da genç kızlar tarafından ağıtlar söylenerek, içerisinde mumların yakıldığı özel kına tepsisi getirilir. 

Kına Gecesi İçin Ne Gibi Hazırlıklar Yapılır?

Kınanın yakılacağı gün, kız evine düğünün başladığı anlamına gelen bir bayrak asılır. Geline yakılan kına, damat evi tarafından alınır. Alınan kına, kız evine bir gece öncesinde çerezlerle birlikte gönderilir.

Kına Gecesinde Ne İkram Edilir?

Her ne kadar günümüz kına gecelerinde genellikle meşrubat olarak, bazen alkollü içkiler ikram ediliyor olsa da, geleneksel bir şerbet olan tarçın, zencefil, limon, şeker ve suyla yapılan kına şerbeti misafirlere ikram edilir.

Kınada Takı Takılır Mı?

Kına geleneklerine göre kına takma merasimi sırasında gelin avcunu açmazsa, kayınvalideden bunun için bir hediye istenir. Kayınvalide de genellikle gelinin avucunu açar ve hediyelik olarak avucun içine altın koyar.

Kına Gecesinde Gelin Neden Ağlatılır?

Kına gecesinde gelinin neden ağlatıldığı tam olarak bilinmese de, bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan en meşhuru, gelinin baba evinden çıkarken ağlamasıdır. Gelin ağlayarak gitsin, gülerek hayatına devam etsin diye bu rivayete inanılmaktadır.

Kına Gecesinde Testi Kırma Geleneği Nasıl Yapılır?

Toprak bir testinin içine tüllere sarılı para, şeker ve çikolata gibi şeyler doldurulur. Damat adayı bir sandalyeye oturtulur. Gelin elinde testiyi sallayarak damadın etrafında dolaşarak oynar ve beklenmedik bir anda testiyi yere atıp kırar.

Bu Yazıyı Paylaş